FAQ – frågor och svar
Hur lång tid tar en likvidation?
I en likvidation måste man alltid göra en kallelse på okända borgenärer. Dessa har sex månader på sig att ge sig till känna. Först efter detta kan slutredovisnineng upprättas. Totalt tar en likvidation därför cirka 7-8 månader
Skillnaden mellan likvidation och snabbavveckling?
Vid en snabbavveckling köper vi bolaget och kan då utbetala vi till aktieägarna eller föreningsmedlemmarna den största delen av bolagets eget kapital redan när likvidationen påbörjas. Även vid snabbavveckling likvderar vi bolaget så det finns alldrig någon risk att bolaget kommer ut på marknaden.
Vad behövs för att upprätta en offert?
Vör att vi ska kunna lämna en offert behöver vi senast fastställda årsredovisning och en balans- och resultatrapport för perioden efter (om det hänt något). Den översända balans- och resultatrapport bör vara så färsk som mjlit. Finns det tidiagare avdragsbara förluster vill vi ha uppgifter även om dessa. Det kan ske genom att ni mailar oss dessa uppgifter eller sänder en kopia av senaste inkomstdeklarationen där det då ska framgå att det finna outnyttjade underskott från tidigare år att ta hänsyn till.
När får jag mina pengar vid en snabbavveckling?
När vi har fått följande:
a) så fort styrelsen, eventuell VD undertecknad styrelsens avgångsredovisning (för perioden från senast fastställda årsredovisning t o m det datum Leif Malmborg blir utsedd till likvidator.
b) bolagets aktiebok samt samtliga bolagets utfärdade aktiebrev i original. Om det av aktieboken framgår att några aktiebrev ej utfärdats behövs inga aktiebrev levereras till oss.
Vad är styrelsens avgångsredovisning och vem upprättar?
För att likvidatorn ska veta vilka tillgångar och skulder hen tar över ansvaret för ska styrelsen per den dag som likvidator utses, likvidationsdagen, styrelsen upprätta en balans- och resultaträkning där alla tillgångar och skulder framgår. Det är styrelsen som ska upprätta och undertecknar avgångsredovisningen. Vi kan hjälpa er att bokföra det sista fram till likvidationsdagaen samt upprätta avgångsredovisningen för styrelens underskrift.
Vad händer om bolagets ställning förändras från köpeavtalets undertecknande till dess att den första utbetalningen skall göras?
Vi jämför styrelsens avgångsredovisning med köpeavtalet och om det egna kapitalet avviker med mer än 5 000 kr korrigerar vi utbetalningen. Korrigeringen kan ske såväl uppåt som neråt. Vi korrigerar även om ej likvida medel har blivit likvida medel.
När bör likvidationen påbörjas för att slippa upprätta ytterligare en årsredovisning?
Bolaget måste vara satt i likvidation liter mer än ett halvår innan nästa bokslut. Detta eftersom För att hinna med detta är det bra om vi får in beställningen minst sju månader innan bokslutet.
Om bolaget har revisor
Om bolaget har en revisor sitter denne normalt kvar om bolagat inte fattar beslut om att bolaget inte längre ska ha någon revisor. För att kunna välja bort revisor måste dock en del kriterier vara uppfyllda. Normalt sitter bolagets revisor således kvar under hela likvidationen. Dock är det även möjligt att (om så önskas) byta revisor i samband med att bolaget går i likvidation. Detta kan ske utan extra kostnad.
Kan vi förlänga räkenskapsåret?
Bolag med bokslsut 30/6, 31/7, 31/8, 30/9, 31/10 och 30/11 kan förlängas till 31/12 vilket kan betyda att man slipper upprätta ytterligare en årsredovisning.
Vad betyder ”ej likvida medel” i offerten?
Vi ser allting som inte är pengar på banken som ej likvida medel, exempelvis skattekontot och kundfordringar. Dessa pengar utbetalar vi så fort dessa flyter in till bolagets bankkonto.
Vad kostar en vanlig likvidation?
Vårt grundarvode är 6 000 kr exkl moms och Bolagsverkets avgifter är totalt 2 100 kr, ingen moms. I det fall att ni önskar en snabbavveckling tillkommer minst 3 000 kr. Den totala kostnaden beror på storleken av hur mycket pengar som ska utbetalas. Vill ni ha en offert? Maila till [email protected] senaste fastställda årsredovisning och en färsk balans- och resulaträkning så lämnar vi offert.
Hur skall bolaget se ut när man lämnar det för likvidation?
För att vårt grundarvode skall gälla, måste balansrapporten vara ren och det skall bara finnas likvida medel eller moms-/skattefordran. Det får även finnas upplupna skulder till revisor och bokföringsbyråer. Om bolaget ej ser ut på det viset är det ändå möjligt att lämna det för likvidation, dock kan kostnaden bli något högre om tillexempel uppgifterna om bolagets skattekonto inte stämmer.